Sidenvägen

I femte boken reser Farmor och Valle på Sidenvägen. Det blir en resa som Valle aldrig kunnat drömma om där han får se många vackra städer som Samarkand. Men farmor har länge drömt om att få göra just den här resan som går genom många mytomspunna platser.

Resan börjar i Kazakstan där Valle bland annat får se den nybyggda huvudstaden, Nursaltan, med många höga moderna byggnader som kunnat byggas på mindre än 20 år tack varje landets oljefyndigheter.

Resan fortsätter in i Uzbekistan och där besöker man flera av de viktiga städerna utefter Sidenvägen. Valle fascineras över alla vackra byggnader, oftast i blåa och turkosa stenar, som dom nu får se.

Han får lära sig lite om Sidenvägens historia och även att det fanns grymma krigare som kämpade om makten över den viktiga vägen som förband Kina med Europa och var handelsväg för transport av siden till Europa. Därav namnet Sidenvägen.

Valle imponeras över vilka vackra hus som var skolor för över 500 år sedan. Här ser ni en av dem:

Valle inser att man då låg långt före Sverige vad gäller utbildning. Men idag är nog Sverige ikapp tror han. Däremot tvivlar han på att vi skulle kunna bygga en så stor och imponerande stad som Nursaltan på 20 år.

Beställ böckerna här